A Focus Europe Varga János Tamás segítségével elemzi a közép-kelet európai régióban tapasztalható fő trendeket

A Focus Europe Varga János Tamás segítségével elemzi a közép-kelet európai régióban tapasztalható fő trendeket

„A gazdasági recesszió után Európát a közép-kelet európai (KKE) régió fogja kirántani az árokból.” írja a Focus Europe, az Egyesült Államok egyik vezető jogi szaklapja. Az American Lawyer Media által kiadott szaklap Varga János Tamásnak, a VJT & Partners irodavezető partnerének segítségével elemezte a régióban tapasztalható fő trendeket.

Az „Óvatos Optimizmus” című cikkben a szerző, a KKE régióban érzékelhető gazdasági folyamatokra hívja fel a figyelmet. „A Regional Economic Issues előrejelzése szerint a közép-kelet európai illetve a dél-kelet európai régió gazdaságai 2,4 százalékkal fognak bővülni 2014-ben.” A kedvező mutatóban a magyar gazdaság teljesítményének is szerepe van. Varga János Tamás megjegyzi, hogy „Magyarország kiváló földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a befektetők mind Európát, mind a Közel-Keletet közvetlenül elérhetik.” Emellett kiemeli, hogy „a munkaerővel és ingatlannal kapcsolatos költségek jóval alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában vagy akár Észak-Amerikában, szintúgy a magyar átlag bruttó jövedelmek sem érik el a nyugati színvonalat, viszont a munkaerő teljesítménye itt a legmagasabb a KKE régióban.”

Varga János Tamás gazdaságpolitikai eszközökre is kitért, „említésre méltó, hogy a magyar kormány kész adócsökkentéssel, vagy akár adómentességgel támogatni a befektetőket, amennyiben Magyarországot választják üzleti céljaik eléréséhez.”

A cikk szerzője kínai beruházásokra, mint a régiónak adott fő lökésre is rávilágít, emlékezteti az olvasót, hogy 2013. novemberében a kínai miniszterelnök Li Keqiang Bukarestben találkozott a KKE országok vezetőivel.

Összegezve elmondhatjuk, hogy 2014. év második fele kihívást jelent a régióban -és azon belül Magyarországon- befektetni szándékozóknak, de a gazdasági mutatók alapján úgy tűnik, hogy a „KKE országok erőteljesebbek, mint valaha.”

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest