Versenyjog

Nagy bizalommal vagyunk a csapat felé – Legal 500 EMEA 2023

A verseny fejlődésre ösztönöz. Miközben a cégek versenyre kelnek egymással árujuk eladásáért, sok új ötlet születik, amelyek inspirálóan hatnak az egész piacra. A versenynek azonban mindvégig tisztességesnek kell maradnia. Ebben segít a versenyjog: szabályozza a vállalkozások magatartását, egymással szembeni viselkedését. A szabályok „gumiszabályok”, melyeket a hatóság vagy a bíróság tölt fel tartalommal, ezért minden ügy más, és mindegyikhez nagy kreativitás kell. De éppen ezért szerethető!

 

Dr. Belényi Andrea

partner

„Réges régen a kosárlabdában versenyeztem, ma már az íróasztal mögött ülve a versenyjog izgalmaiban veszek részt. Mivel minden ügy más, mindegyikhez másként kell hozzáállni. Minden esetben nagy a kihívás, és az ügyek megoldásához komoly kreativitás kell. Ez a szépsége ennek a jogterületnek.”

A nagy testvér figyel – Hogyan működik a versehyhivatal?

A Versenyhivatal kétféleképpen működik. Egyrészt a hozzá érkezett bejelentésekből, panaszokból, vagy más értékes információkból értesül arról, hogy mi is történik a piacon. Másrészt maga is „hivatalból” felügyeli, és vizsgálja a piacokat. A háttérből figyeli a cégeket, szakmai kamarákat, érdekvédelmi szövetségeket, és kellő információ birtokában, alapos gyanú esetén vizsgálatot indít. Ekkor a piaci szereplő egyszer csak azon veszi észre magát, hogy egy hatósági vizsgálat közepébe csöppent és a Versenyhivatal kérésére adatot szolgáltat vagy kérdőívet tölt ki.

Megelőzés

 • Auditot, átvilágítást végzünk
 • Felmérjük a veszélyeket
 • A tranzakciók során figyelünk, hogy minden a versenyszabályoknak megfelelően történjen
 • Tájékoztató előadásokat, képzéseket tartunk

A gyanú árnyékában

 • Segítünk felismerni az aggályos helyzeteket
 • Elemezzük a piaci szituációt
 • Ismertetjük a versenyhivatali, bírósági gyakorlatot
 • Megoldást keresünk az üzleti modellek versenyjogilag is megfelelő kialakítására

Segítség! Baj van!

 • Közreműködünk a versenyhatósági eljárásban
 • Felkészítjük az egyes eljárási lépésekre az érintetteket
 • Tanácsot adunk az elvárt és megfelelő vállalati magatartás kialakításához

Izgalmak a versenyjogban

Hajnali rajtaütés

A versenyszabályok kikényszerítésére létrehozott hatóság erős eljárási jogosítványokkal rendelkezik. Az egyik meglepő lehetősége, hogy előzetes értesítés nélkül megjelenik a vállalkozásoknál és ott vizsgálódni kezd: információkat gyűjt be, dokumentumokat másol le és visz el, eszközöket foglal le.

Kartell

Versenytársak közötti titkos megállapodások, amelyeket a versenyhatóságok a leginkább üldöznek és magas bírsággal „büntetnek”.

Bírság

A versenyhatósági eljárás egy jelentős összegű bírsággal is végződhet, amely erős fenyegetettséget jelent a vállalkozások számára. Jobb megelőzni a bajt, mint egy hatósági eljárásban magyarázni a bizonyítványt.

Rólunk mondták ügyfeleink

Versenyjogi színes hírek

A megmérettetés kitűnő eredménnyel zárult. A legjobbak között vagyunk munkajog, vállalatfelvásárlás, adatvédelem, technológia, versenyjog és jogviták területeken.
A Legal 500 értékelését olvasva nagy örömmel tölt el minket, hogy már évek óta biztosan ott vagyunk az élbolyban. Ügyvédeink kitűnő munkájának és ügyfeleink elégedettségének köszönhetően a VJT & Partners a legjobb irodák között...
Sok vállalat csak állítja, hogy tesz valamit a környezetért, a munkatársaiért vagy az etikus üzleti működésért, de amit tesznek, az inkább a vállalat üzleti érdekeit szolgálja.
A Legal 500 ügyvédi irodákat értékelő kiadványában évről évre egyre több kitűnő vélemény formálódik irodánkról, és személy szerint is egyre több kollégánk kap elismerést. Ahogy egyik ügyfelünk így jellemzi irodánk csapatát: „semmi sallang, csak az odaadó munka”.
A Legal 500 értékelése és a kiadványban megjelent ügyfélvélemények alapján elmondhatjuk, hogy nálunk nem három, hanem több, mint egy tucat „muskétás” védi az ügyfelek érdekeit.