Mobilitás

A közlekedés átalakulásának a kulcsa: a mobilitási adatok kiaknázása

A közlekedési szektor forradalmi átalakuláson megy át. A mobilitási adatok felhasználásával átalakulnak a közlekedési trendek, új szolgáltatások jönnek létre, legyen szó autómegosztásról, e-mobilitásról, közösségi kerékpározásról, flotta kezelésről vagy tömegközlekedésről.

A mobilitási adatok kiaknázása a kulcs a forgalom költséghatékonyabbá és környezettudatosabbá alakításához, a fogyasztói igények testreszabásához, egyszóval egy forradalmian új közlekedési stratégia kialakításához. Ennek az új stratégiának az alapja az adatgazdaság beindítása, amely biztosítja az adatok szabad hozzáférését legyen szó akár kormányzat-vállalkozások (G2B) vagy vállalkozások-vállalkozások (B2B) kapcsolatról.

Azok a vállalkozások amelyek naprakészek az adatokhoz való jogszerű hozzáférési lehetőségekben, komoly versenyelőnyt érhetnek el a valódi fogyasztói igények kielégítésére alkalmas mobilitási termékfejlesztésben.

Komplex jogi környezet

Az adatjogi környezet rendkívül szerteágazó. Olyan adatok újrafelhasználásáról és megosztásáról van szó, mint a jármű adatai, a közlekedésben érintett személy adatai, vagy a közlekedési közadatok. A terület állandó változásban van, rengeteg újdonsággal.

Nemrég alakult meg a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, az új adatmegosztási szabályozás még kialakulóban van, és a képletet tovább bonyolítják a szektorális közlekedési szabályok, illetve az adat-ökoszisztéma GDPR, fogyasztóvédelmi, szellemi alkotási, versenyjogi szempontjai.

Több évtizedes tapasztalat

Az adatjog egy fiatal, pulzáló terület, és mi ott voltunk egészen a kezdeteknél. Már hosszú évek óta gyűjtjük a tapasztalatokat ezen a területen, és segítjük ügyfeleinket, hogy megfeleljenek a kihívásoknak.

Tapasztalatunk a mobilitás területén a különböző közlekedési iparágakban (beleértve a vasúti és légi közlekedést) szerzett speciális szaktudással párosul.

360°

A mobilitás területén teljes körű, üzleti szemléletű és gyakorlatias jogi szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek.

Mindez magába foglalja az adatok felhasználásának üzleti megfontolását, a közlekedési iparági trendek nyomon követését, az adatokhoz való hozzáférési lehetőségek spektrumának teljes ismeretét (nemzeti / EU szinten egyaránt), illetve a teljes új adat-ökoszisztéma szabályozás vizsgálatát (beleértve az adatvédelmet, fogyasztóvédelmet, versenyjogot, szerzői jogot, valamint a magánadatok és közadatok újrafelhasználására vonatkozó jogszabályokat).

Lefedettség Közép- és Délkelet-Európában

Kiterjedt partner hálózatunk mobilitásra, adatjogra, digitalizációra és mesterséges intelligenciára specializálódott vezető ügyvédi irodák bevonásával koordinált jogi szolgáltatást nyújt több országban aktív ügyfeleinknek. A térségben folyamatosan segítjük a világ egyik vezető technológiai vállalatát adatjogi kérdésekben.

Dr. Varga János Tamás

irodavezető partner

„A világ technológiai elitjébe tartozó, adatalapú termékeket fejlesztő globális vállalatok jogi tanácsadójaként és a közlekedési szektorban szerzett szaktudással felvértezve naprakészek vagyunk mind a legújabb mobilitási kezdeményezések, mind pedig az ezeket befolyásoló jogi szabályozás terén.”

Dr. Várady Endre

partner

„Az adatvezérelt termékek jogi megfeleltetése stratégiai tervezést igényel, hiszen egy szerteágazó szabályozásnak kell megfelelni; a lehetőségek tára pedig napról-napra nagyobb.”

 

 

Színes hírek

A konferenciának idén márciusban München, az európai autógyártás egyik fellegvára adott otthont. Az automobilitás hihetetlen sebességgel változó és fejlődő iparága sok új témát és kérdést vetett fel.