Interjú Varga János Tamással – Top Legal Executives 2022

Interjú Varga János Tamással – Top Legal Executives 2022

Budapest Business Journal.

Ebben az interjúban benne van a lényeg. Hogyan épült fel az iroda a mindent átható és formáló értékek mentén? Milyen egy jó jogász? Miért kihívás a „work-life balance” vagy a „home office”? Varga János Tamás rendhagyó gondolatai a jogról, a világról és a jog világáról a Budapest Business Journal legújabb kiadványában, a Top Legal Executives 2022 hasábjain jelentek meg.

Személyes háttér

Varga János Tamás jeles eredménnyel végezte tanulmányait. Ennek fényében nem meglepő, hogy a minőségi szemlélet mélyen áthatja karakterét. Több mint tíz éven át dolgozott ügyvédként nemzetközi ügyfelek részére Budapesten és Londonban, majd megalapította a VJT & Partners ügyvédi irodát. Saját irodája megalapításával a gyakorlatban is megvalósította azt az ideáját, hogy az ügyvédi tanácsadás középpontjába a minőség kerüljön.

Ügyvédi munkájában specialitása a gyakran több országra is kiterjedő, összetett projektek vezetése. Azt vallja, hogy érdemes minden követ megmozgatni, minden erőfeszítést megtenni azért, hogy egy olyan konszenzus jöjjön létre, amelyet valamennyi fél jó szívvel vállal, szemben egy olyan kompromisszum megkötésével, amelyet egyik fél sem szeret, csak jobb híján elfogad.

A VJT & Partners-t az iroda alapvető értékeinek szellemében vezeti. Ezek az értékek az inspirált vezetés, a tökéletességre törekvés, az elkötelezettség, a bátorság és a harmónia.

Mi volt a legfontosabb momentuma eddigi karrierjének?

A VJT & Partners megalapítása 2010-ben. Addigra már 13 év ügyvédi munka állt mögöttem, és két nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi irodában dolgoztam, a másodikban társ irodavezetőként. De sehol sem tudtam a gyakorlatban megvalósítani azt, amit a leginspirálóbbnak éreztem: egy olyan ügyvédi irodát létrehozni, amely valódi értékekre épül, és ahol ezek az értékek határoznak meg mindent. Mindent, amit én teszek, mint vezető, és mindent, amit maga az ügyvédi iroda tesz.

Így jött létre a VJT & Partners, melyet a fent felsorolt értékek minden részletében áthatnak. Az értékek alapján választjuk ki kollégáinkat és együttműködő partnereinket, és értékeink adnak útmutatást abban is, hogyan ápoljuk ügyfélkapcsolatainkat. Ők vezérlik munkánkat, és ők rejlenek az egymással, az ügyfeleinkkel és az üzleti partnereinkkel való kapcsolataink mélyén is. Ez a megközelítés egy teljesen egyedi atmoszférát teremt a VJT csapaton belül, és különösen jó kapcsolatot hoz létre ügyfeleinkkel, amelyet nagyra értékelek és nagyon szeretek.

Miért és kinek érdemes a jogi pályát választani?

Nem mindenkinek ajánlanám a jogi pályát, mert különleges karaktert igényel. Annak való ez a szakma, aki szereti a változatosságot és a kihívásokat, de emellett kitartóan és teljes odaadással tud dolgozni az ügyfelek céljaiért. Képesnek kell lennie az együttműködésre, még komoly konfliktushelyzetekben is. Új kollégák felvételénél például különös figyelmet fordítunk arra, hogy felmérjük a jelöltek együttműködési képességét. Végül pedig szükség van arra, hogy a jogi pályára készülő ember munkájában törekedjen a tökéletességre. Akiben ezek a karakter jegyek megvannak, annak mindenképpen ajánlom ezt a sok előnnyel járó szakmát.

Melyik jogi területet tartja a legérdekesebbnek? Miért?

Nehéz erre jó választ adni. Egy kicsit én is elfogult vagyok, hiszen mindegyik jogásznak a saját szakterületéhez húz a szíve. A nagy horderejű technológiai M&A tranzakciók és kereskedelmi projektek során szerzett 25 éves tapasztalatommal továbbra is hatalmas potenciált látok az infokommunikációs ágazatban. Ez a terület még sosem volt ennyire aktuális, elég, ha arra gondolunk, hogy nyakig ülünk a technológiában és mindenhol körülvesz minket a Big Data. Ez a terület rengeteg kihívással jár, inspiráló és izgalmas, hiszen folyamatosan olyan kérdésekkel találkozunk, amelyekre gyakran nincsenek egyértelmű válaszok, és a megoldásuk nem előre kitaposott utak mentén történik. Ezért a tanácsadás során – a hagyományos ügyvédi értékrend mellett kitartva – nagyon fontos kellően kreatívnak, nyitottnak és eltökéltnek lennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a legtestreszabottabb megoldást.

Melyek ma Magyarországon a jogot érintő legnagyobb kihívások?

A jogot érintő számos kihívás közül azt emelném ki, hogy megértsük a tehetséges jogászok legújabb generációját, és modern szükségleteiket szinkronba hozzuk ügyfeleink elvárásaival. A rugalmas munkaidő, a „work-life balance” vagy a „home office” mind olyan dolgok, amelyek az én fiatalságomban nehezen voltak elképzelhetőek. Most viszont ezeket össze kell hangolnunk a szakma követelményeivel és elkötelezettségünkkel ügyfeleink felé. Szerintem ma az a legnagyobb kihívás a mi szakmánkban, hogy az új generációval szemben „együttérzést” mutassunk, de úgy, hogy emellett hosszútávon fenntartsuk, sőt, tovább emeljük a jogi szolgáltatás kiváló színvonalát.

A teljes interjú itt olvasható el angol nyelven.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest