COVID-19 Munkahelyi Lázmérés: Már lehet, de hogyan?

COVID-19 Munkahelyi Lázmérés: Már lehet, de hogyan?

2020. november 16.

Tavasszal, a járvány első hullámakor az adatvédelmi hatóság túlzónak találta a minden munkavállalóra kiterjedő lázmérést. De most, a folyamatosan és jelentősen növekvő esetszámra tekintettel, az adatvédelmi hatóság álláspontja gyökeres fordulatot vett, és a lázmérést rugalmas és hozzáférhető eszközzé tette a munkáltatók számára.

A munkahelyi lázméréssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és tudnivalókat kollégánk, dr. Várady Endre gyűjtötte egy csokorba.

Elrendelhetem, hogy a munkavállalók csak lázmérés után léphetnek be a munkahelyre?

Igen, de csak bizonyos feltételek mellett. Ezek a feltételek a következőek:

  • A szóban forgó épületnek a tulajdonunkban, használatunkban kell állnia.
  • Mindenkire, aki belép a területünkre, ugyanazokat a védelmi intézkedéseket kell alkalmaznunk.
  • Akinek a lázát megmérjük, annak azonosítása ne legyen része az eljárásnak.
  • A lázmérés semmilyen módon nem járhat az adat (testhőmérséklet) rögzítésével, további tárolásával, vagy továbbításával.

Milyen célból használhatom fel a testhőmérsékletről szerzett információt?

A lázmérés során szerzett információt kizárólag egy dologra használhatjuk fel: ennek alapján döntünk, hogy beléphet-e valaki a munkahelyre vagy sem. Az információt nem használhatjuk fel arra, hogy bármilyen következtetést vonjunk le az adott személy egészségi állapotáról.

Mit tegyek a belépés megtagadása esetén?

A belépést természetesen jogosultak vagyunk megtagadni.
Ha valakit nem engedünk be, annak figyelmét érdemes felhívni a további teendőire (például orvoshoz fordulás, betegszabadáság és táppénz ügyintézés, munkahelyi vezető tájékoztatása). Ezt a bejárat közelében elhelyezett tájékoztató segítségével megtehetjük.
Abban az esetben, ha nem engedjük be a munkavállalót, azonosítása sem indokolható. Adatait csak statisztikai célból gyűjthetjük, anonimizált módon (például összesített adatot gyűjthetünk arról, hogy hány embert nem engedtünk be aznap).

Megtagadhatom-e a belépést minden olyan belépni kívánó személy esetében, akinek testhőmérséklete magasabb, mint az előzetesen megadott érték?

Alapvetően igen. Viszont elképzelhető, hogy a belépni kívánó személy testhőmérséklete alapból magasabb az átlagnál (például valamilyen betegség vagy gyógykezelés miatt). Ilyen esetben megengedhetjük a belépést, ha a személy orvos által kiállított dokumentummal igazolja az átlagosnál magasabb testhőmérsékletét. Erre a forgatókönyvre érdemes előre kialakítani megfelelő eljárásrendet és adatkezelési tájékoztatót.

Mi a következő lépés a lázméréssel kapcsolatos folyamat kialakításához?

Célszerű a kialakított gyakorlatot, belső eljárási szabályokat, valamint az adatvédelmi dokumentációt felülvizsgálni, ezzel biztosítva, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek az adatvédelmi hatóság legújabb elvárásainak.
A VJT & Partners adatvédelmi csapata örömmel segít a jogszerű és testreszabott munkahelyi eljárások kialakításában.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest