Irány az 55%! a repülésben is

Irány az 55%! a repülésben is

Idén már hatályos az Európai Unió ReFuelEU Aviation rendelete, amelynek célja, hogy a légiközlekedésben – mint az egyik legdinamikusabban fejlődő iparágban – is végbemenjenek azok a változások, amelyekkel a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökkenthető. Az előírások többsége ugyanakkor csak 2025. január 1-től válik kötelezővé.

A ReFuelEU Aviation rendelet többek között:

  • előírja a forgalmazóknak a légiközlekedés céljára forgalmazott, a hagyományosnál jelenleg jóval drágább fenntartható légijármű-üzemanyagok (ún. SAF – sustainable aviation fuel) és szintetikus üzemanyagok (ún. Ptl vagy e-üzemanyag) minimális részarányát az összes forgalmazott légijármű-üzemanyagon belül 2025-től, illetve 2030-tól, és a részarányok fokozatos növelését 2050-ig, amikortól a fenntartható légijármű-üzemanyagok (SAF) részaránya minden évben legalább 70 %, amelyből legalább 35 % (Ptl vagy e-üzemanyag) szintetikus légijármű-üzemanyag
  • kötelezővé teszi a légitársaságoknak, hogy éves üzemanyagszükségletük legalább 90 %-át uniós repülőtéren tankolják (csökkentendő az olcsóbb üzemanyag beszerzését célzó, Unión kívüli túltankolásokat, és az ezzel járó szükségtelen üvegházhatásúgáz-kibocsátást)
  • bevezeti az önkéntes környezeti címkézési rendszert; a címkéken a légitársaságok olyan, környezetvédelmi szempontból releváns információkat tüntethetnek fel mint az adott járat várható utasonkénti szénlábnyomát és kilométerenkénti széndioxid-hatékonyságát, meghódítva ezzel a környezetvédelemre érzékenyebb utazóközönséget.

Az új szabályozás Magyarországon is alkalmazandó, be nem tartása esetén pedig a magyar hatóságok bírságolhatnak. A bírsággal kapcsolatos részletszabályokról szóló törvényjavaslat már benyújtásra került.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest