Menyhárd Attila a Banking Techology 2023 konferencián

– Kerekasztal beszélgetés a mesterséges intelligenciáról a bankszektorban –

Attila a „Mesterséges intelligencia – Mire ez a nagy felhajtás, és mire lesz jó az AI a bankoknak?” című kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként mondta el gondolatait a mesterséges intelligenciáról, és annak a bankszektorra gyakorolt hatásáról.

Attila megállapította, hogy a mesterséges intelligencia tömeges jelenséggé válása nagy társadalmi kockázatot rejt magában. Az új technológiák alkalmazásában egy komoly tanulási fázison kell még végigmennünk, és ez vonatkozik a jogi szabályozásra is.

A bankok vonatkozásában elmondta, hogy a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű használata nagyban segíti a bank és az ügyfél életét is. Attila szerint azzal, hogy az ügyfelek egyre inkább rábízzák magukat a bankra és a bank által használt technológiára, a bankok felelőssége egyre több helyzetben fog felmerülni. Példaként az automatikus döntéshozatalt és a kiberbiztonságot említette.

A témával kapcsolatban Attila a jogalkotó feladatával is foglalkozott. Kérdés, hogy a jogalkotó hogyan reagáljon az új helyzetekre. Jogszabályokat alkosson, vagy inkább hagyja a gyakorlatban kiforrni a megoldásokat, akár a bíróság gyakorlata vagy önszabályozás révén, ezzel elkerülve a túlszabályozást, amely akadálya lehet a fejlődésnek.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest