Koppenhága, a legek városa

– Wittek Piroska előadása nyomán –

A legek városáról lehet, hogy elsőre nem Koppenhága ugrik be, de Piroska a dán fővárosról szóló előadásával meggyőzött minket az ellenkezőjéről. Álljon itt rögtön az első „leg”: Koppenhága valószínűleg az egyik legszerethetőbb város Európában.

A legnépesebb város a térségben.

A húsz évvel ezelőtti kisváros nagy iramban fejlődött a térség legnépesebb városává, és mindez úgy történt, hogy a városkép nem szenvedett csorbát. A belvárosban megőrizték a régi, 300-400 éves épületeket, melyeken a falak ugyan kicsit girbe-gurbák, de így szépek. Érdekesség, hogy a régi házakban a falak és a vízvezetékek már nem alkalmasak modern fürdőszobák kialakítására, ezért a szépen felújított, régi épületekhez sokszor „fürdőházak” is tartoznak, melyek olyanok, mint valami nagy, közös fürdőszoba. A város szélein ízléses külvárosok nőttek ki a földből.

Itt a legjobb a tömegközlekedés Európában.

A húsz évvel ezelőtti kisvárosban 2002-ben adták át az első metróvonalat, 2020-ban pedig az az utolsó, kör alakú metróvonal is átadásra került, amely a város nevezetességeit köti össze egymással. A metrók önvezetőek, legfeljebb a gyerekek vezetik őket, akik számára a vezetőkocsi elején fel vannak matricázva a vezetéshez szükséges gombok.

A legjobb bicikliközlekedés Európában.

A terep sík, és a lakosság legalább fele biciklivel közlekedik. Mindenütt van bicikliút, külön a bicikliseknek közlekedési lámpa, sőt, bicikli-dugók is kialakulhatnak a reggeli csúcsidőszakban. Elterjedtek a „dobozos” biciklik is, amelyekkel gyerekeket, bútorokat, vagy bármi nehezet szállítanak az emberek. Télen, esőben, és rossz időben sem lankad a biciklizési kedv, és esténként olykor estélyi ruhába öltözött biciklizőket is látni. A bicajosok számára megkönnyíti az életet, hogy a vonaton és a metrón kényelmesen lehet kerékpárt szállítani.

A leghosszabb sétálóutca Európában.

Koppenhága sétálóutcája közel két kilométer hosszú, kizárólag gyalogosok járhatják, még a biciklizés sem engedélyezett. A sétálóutca abba a térbe torkollik, ahol Andersen kedves színháza is áll. Andersen nem messze lakott innen, a Nyhavn kikötőben magasodó színes házak egyikében. A kikötőből hajóval lehet kirándulásokat tenni a közeli csatornákba, és kedvelt célpont a kis hableány tengerbe nyúló sziklán álló szobra is.

És végül, elhagyva a legeket, aki kedvet kapott ahhoz, hogy megnézze Koppenhágát, annak még három helyre feltétlenül el kell látogatnia. Egyik ilyen hely a Carlsberg sörgyár, ahol a múzeumi belépő két korsó sör elfogyasztását is magában foglalja. A másik az egyáltalán nem drámai hangulatot árasztó, parkként is használt temető, ahol a sírok között napsütésben vidám piknikezők múlatják az időt. Végül pedig nem szabad kihagyni a Tivoli vidámparkot sem, ahol szabadtéri színházak és éttermek is helyet kaptak, és ahol II. Margit királynő születésnapján a dánok mindig hatalmas ünnepséget csapnak.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest