Sport vagy nem sport az e-sport?

– Dr. Pozsár András előadása nyomán –

Nem minden ügyvédi irodában dolgozik egy NB1-es e-sportoló, de nálunk igen! Balásfalvi Zoltán az MTK színeiben focizik a virtuális sportpályákon. Az ő kommentjei és kiegészítései tették még izgalmasabbá azt az előadást, amit Pozsár András kollégánk tartott az e-sportról, és annak jogi hátteréről.

András előadását követően még nálunk, az irodán belül is megoszlottak a vélemények. Van, aki az e-sportot nem tartja igazi sportnak, hisz a görög értelemben vett mozgáskultúrától mi sem állhat távolabb. Mások meglátják benne a sport-értéket, nagyra becsülik a játékosok szellemi fürgeséget és kitartását, amellyel egy élvezhető mérkőzést vagy harci viadalt játszanak a képernyőn. Balásfalvi Zoli pedig igazi, nagybetűs sportnak tartja az e-sportot, hiszen ő a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a meccseken milyen hatalmas szellemi terhelés hárul a játékosokra.

Világviszonylatban mondhatjuk, hogy az e-sport sportnak számít. Angol példára sok országban „törvényesítették” ezt a sportot, sporttörvény vonatkozik rá, és felvették a sportágak közé. Világszerte 2,7 milliárd e-sportoló van, profik és nem profik egyaránt, és ez az egyetlen sportág, amelynek a Covid megjelenése csak növelte a népszerűségét. Balásfalvi Zoli ehhez hozzáfűzte, hogy Franciaország e-sport képviselete 2024-re, de legkésőbb 2028-ra olimpiára akarja vinni az e-sportot. Ázsiában is érdekes dolgok történnek ebben a témában: a legrangosabb ázsiai e-sport versenyen szerzett éremmel például ki lehet váltani a sorkatonaságot. Kínában pedig jogszabály korlátozza a 18 év alatti játékosok játékidejét, mégis ők az egyik legkiemelkedőbb e-sport nemzet a világon.

Magyarországon az e-sport még mostoha gyerek, nincsen erre a sportágra vonatkozó sporttörvény, így még nem is számít igazi sportnak. Az e-sport nálunk szabadidős tevékenységnek minősül, melyre versenyeket lehet szervezni. Ez valószínűleg azért van így, mert sok kiskorú űzi ezt a sportot, és a gyermekvédelmi szabályok miatt az e-sport nem illeszthető be a magyar sporttörvénybe.

Ennek ellenére nálunk is intézményesen működik az e-sport, és van magyar e-sport válogatott is, melynek Balásfalvi Zoli is tagja. Ugyanúgy, ahogy a többi sportág sportolóinak, az e-sportolóknak is vannak sportszövetségeik és érdekvédelmi képviseleteik. Az e-sport mérkőzéseket gyakran 2-3 millió ember is követi online a képernyőn, így ennek a sportnak reklám- és szponzorációs bevételei is jelentősek.

Az e-sport szereplői is megfeleltethetőek a hagyományos sportágak szereplőinek, talán azzal a különbséggel, hogy a játékoknak, amelyeket az e-sportolók játszanak és amelyekben összemérik az erejüket, tulajdonosai is vannak. Ezek a játékkiadók szerveznek versenyeket, de működnek független versenyszervezők is. A játékosok lehetnek amatőr versenyzők, de lehetnek az e-sportot profin művelő játékosok is. A csapatok profin működnek, a működésben neves szponzorok segítik őket. Az e-sport csapatoknak edzőik is vannak, az edzéseken a játékosok készség- és koncentrációfejlesztő gyakorlatokkal készülnek a mérkőzésekre. Még doppingellenőrzés is van az e-sportban, melynek során ellenőrzik, hogy a játékosok nem használnak-e koncentráció növelő, vagy mentális teljesítményfokozó doppingszereket.

És most a végén következzenek Balásfalvi Zoli érdekességei a magyar e-sport berkeiből:

Magyarország legfejlettebb e-Sport komplexuma az MTK e-sport aréna, amely 200-300 ember befogadására alkalmas. A Honvéd is szeparált el 2-3 termet az e-Sportnak, ahol a hazai kiemelkedő játékosok edzik a fiatal reménységeket. Bár a magyar e-sport még gyerekcipőben jár, a Fifa Pro Clubs játékmódjában a külföldi játékosok rettegnek a magyar csapatoktól és a válogatottól. A magyar A válogatott és az U21-es magyar válogatott többször tért vissza Európa Bajnokságról vagy világbajnokságról éremmel. A magyar bajnokságot az európai szintű szervezetek a TOP 5-be sorolják.

Volt olyan is, amikor az MTK e-sport csapatával történelmet írtunk: mi játszottunk először a világon hivatalos meccset a Queens Park Rangers-sel (BL és többszörös angol bajnok csapat) úgy, hogy mindkét klub egy profi sportegyesületet képviselt. A meccset Magyarországon több ezren, Angliában pedig több tízezren néztek egyszerre. És mi nyertünk az összesítésben 3-1-re!

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest