Zöld az út a digitális nomádoknak Magyarországra!

– Dr. Várady Endre előadása nyomán –

Már hozzánk is jöhetnek a digitális nomádok! Ők azok, akik bárhol végezhetik munkájukat, mert kizárólag digitális eszközökkel, online dolgoznak: lehetnek IT szakemberek, digitális marketing szakemberek, weboldal tervezők, és még sorolhatnánk. Régen a digitális nomádokra inkább csak hippiként tekintettek, ma sok ország harcol a kegyeikért. Közel-Kelettől a Karib-szigeteken át egészen Közép-Európáig ráébredtek arra, hogy a digitális nomádok jó pénzt hozhatnak a konyhára. A verseny szoros, de Magyarország mindenképpen vonzó célpontnak számít.

Magyarország egy új tartózkodási engedély típus, a Fehér Kártya bevezetésével beállt azoknak az országoknak a sorába, amelyek tárt karokkal várják a digitális nomádokat. Budapest kitűnő célpont egy jól kereső, online dolgozó fiatal számára. A város trendi, jó a wifi hálózat, az érkezőket pezsgő éjszaki élet fogadja, munkájukat akár a számos co-working iroda egyikében is végezhetik, és az is vonzó lehet számukra, hogy Budapesten sok nemzetközileg elismert start-up cég működik.

A digitális nomádoknak szóló Fehér Kártya egy évre biztosítja a magyarországi tartózkodást, és utána további egy évvel hosszabbítható meg. Az itt tartózkodás feltétele, hogy a nálunk élő digitális nomád nem folytathat magyarországi keresőtevékenységet, hanem kizárólag külföldi munkát láthat el (vagy külföldi vállalkozást irányíthat), és ezt a munkát fejlett digitális, technológiai megoldással kell végeznie. A folyamatos magyarországi tartózkodás nem követelmény, de Magyarország 90 napnál hosszabb időtartamra való elhagyása a Fehér Kártya visszavonását eredményezi.

A Fehér Kártya megszerzése egyszerű eljárásnak tűnik. Az igénylőnek be kell mutatni egy érvényes útlevelet, bérleti szerződést, Magyarországra kiterjedő egészségbiztosítást, továbbá igazolnia kell legalább havi 2000 eurónak megfelelő jövedelmet (pl. adóhatósági igazolással) valamint azt a tényt is, hogy egy külföldi cég a munkáltatója vagy külföldi vállalkozást irányít.

Fehér kártyát kizárólag nem Európai Uniós állampolgár igényelhet, az EU tagállamokból érkező digitális nomádokra más szabályok vonatkoznak. Mivel a kártyát fiatal, állandó mozgásban lévő, egyedülálló személyek részére találták ki, ez a típusú tartózkodási engedély nem jár családegyesítési joggal, és nem lehet kiindulópontja egy letelepedési engedélynek sem.

A digitális nomádság Magyarországon mindenképpen egy jó kezdeményezés, de, mint minden új dolog, ez is sok kérdést felvet. Nincs tisztázva például a „fejlett digitális megoldás” fogalma, továbbá kérdés, hogyan és mennyire ellenőrizhető, hogy az itt élő digitális nomádoknak ne legyen magyarországi keresőtevékenysége, valamint az sincs tisztázva, hogy a digitális nomádok hogyan fognak adózni. Ezekre a kérdésekre idővel a hatósági gyakorlat ad majd választ.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest