Áldás vagy átok a whistleblowing?

– Beszélgetés Belényi Andreával –

Ha a whistleblowingról van szó, akkor sokunknak rögtön Belényi Andrea neve ugrik be, ami nem is csoda, hisz Andrea tapasztalata nagy múltra tekint vissza a céges visszaélés-bejelentési rendszerek kialakítását és bevezetését illetően. Számos cégnek segített már saját bejelentőrendszer kialakításában, előadásokat, prezentációkat, tréningeket tartott ebben a témában. Ki más tudná biztosabban, hogy áldás vagy átok-e az új szabályozás?

Mit gondolsz, mi van most a fejekben a whistleblowinggal kapcsolatban?

Ez mindenképpen cégfüggő. Vannak olyan cégek, akik nemzetközi cégcsoportok tagjai vagy üzleti kapcsolataik kötik őket nemzetközi cégekhez, és vannak kisebb, de 50 fő fölötti létszámú dolgozót foglalkoztató cégek, akik számára most vált kötelezővé a visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése. A nagyobb, elsősorban külföldi anyavállalattal vagy külföldi üzleti kapcsolatokkal bíró cégek már az elmúlt 10-15 évben kiépítették a saját whistleblowing rendszerüket, ők már megtapasztalhatták ennek a rendszernek az előnyeit. Ők áldásként tekintenek erre, hiszen egy jól működő visszaélés-bejelentési rendszer kötelezően hozzátartozik a cég hitelességéhez és jó híréhez. A kisebb cégeknél, ahol most kerül bevezetésre a bejelentőrendszer, inkább úgy gondolnak rá, mint egy adminisztratív teherre, ezért macerásnak tartják. Nem tudják mire jó és miért hasznos, sokszor sajnos besúgórendszernek gondolják, egyszóval nagy az ellenállás vele szemben. Ezért is szoktam a whistleblowingról tartott előadásaimat mindig azzal kezdeni, hogy miért is jó és hasznos ez a rendszer.

Milyen előnyei vannak a visszaélés-bejelentési rendszernek?

Egy ilyen bejelentőrendszer kiépítése hasznos a cégnek, és jó a munkavállalónak is. A cégnek azért hasznos, mert ha a munkavállalók vagy a céges partnerek ezen a csatornán jelzik az előforduló visszásságokat, akkor a cégnek magának van lehetősége a probléma rendezésére. Házon belül tarthatja a megoldás kidolgozását és nem kell egy külső fórumhoz fordulni. A whistleblowing segít megtartani a cég reputációját, és nagyban elősegíti az etikus működést. Tisztességes eljárásra ösztönöz, megóv az anyagi veszteségektől, és a felesleges bírósági eljárásoktól. Másrészt a whistleblowing rendszer bevezetése jó az ott dolgozóknak is. A munkavállaló tisztességes környezetben dolgozik, figyelheti a belső működést, és úgy érezheti, hogy adnak a szavára. Biztonságot ad számára, hogy van egy olyan csatorna, ahol – akár anonim módon – a megtorlástól való félelem nélkül jelezheti, ha valami gondot vagy zavart észlel.

Mire kell figyelni, hogy valóban áldás legyen ez a rendszer?

A legfontosabb, hogy ne csak egy jogszerű, de egyben az adott cég működésére szabott rendszert építsünk fel. Ehhez figyelni kell a részletekre is. Az információk összegyűjtése során fokozott odafigyelésre van szükség, hiszen az is lehetséges, hogy a belső vizsgálatban feltárt információkat később esetleg egy bírósági eljárásban is fel kell majd használni. A rendszer zavartalan működése érdekében ki kell alakítani a jogi garanciákat, és a szakértő jogi segítség akkor is elengedhetetlen, ha belső vizsgálatra kerül sor. Csapatunk alaposan felkészült erre a feladatra: ha egy cégnek kérdései vannak a whistleblowinggal kapcsolatban, vagy bármilyen segítségre van szüksége a folyamat kiépítésében és működtetésében, nagy örömmel vállaljuk a feladatot. Mindent megteszünk azért, hogy ügyfeleink az új szabályozás bevezetését áldásként éljék meg.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest