ESG és Szabályozás

A szabályozás útvesztőjében

Egy cég működését befolyásoló szabályrendszer rendkívül összetett. Nem elég az adott szektor szabályozását átlátni, hanem meg kell vizsgálni a céget számos más követelmény tükrében is, beleértve az adatvédelmi, versenyjogi, fogyasztóvédelmi, munkavédelmi vagy a környezetre gyakorolt hatásokra vonatkozó szabályokat. Ez folyamatos odafigyelést igényel, hiszen olyan megfelelőségi kultúrát kell kialakítani a vállalatoknál, amely a vállalatok minden szintjét áthatja.

A jövő egy új, holisztikus szemléletmódot igényel

Most, hogy ESG egyre fontosabb szerepet játszik a vállalatok életében, a szabályozás még bonyolultabbá vált. Egyre több tőke áramlik azokba a vállalatokba, ahol a működés során a pénzügyi szempontok mellett a környezetvédelemi (environmental), a társadalmi (social) és a felelős vállaltirányítási (governance) szempontok is érvényesülnek.

Az ESG követelményrendszer még egy lapáttal rátesz az egyébként is komplex szabályozói kihívásokra. A hagyományos megfelelés mellett egy új szemléletet is megkövetel azzal, hogy a fenntartható és felelős működést tervezni, mérni és ellenőrizni kell, valamint az elért eredmények bemutatására is erőforrást kell allokálni.

Milyen követelmények tartoznak az ESG három betűjéhez?

Környezetvédelmi (Environmental)

Káros anyagok kibocsátásának csökkentése

Megfelelő hulladékgazdálkodás

Energia és nyersanyagok hatékony felhasználása

Körforgásos gazdaságra való átállás elősegítése

Biodiverzitás elősegítése

Társadalmi (Social)

Munkavédelem és munkabiztonság fejlesztése

Esélyegyenlőség kialakítása

Emberi jogok védelme

Munkavállalói jólét elősegítése

Vállalatirányítási (Governance)

Tisztességes üzleti működés

Vezetői etika fejlesztése

Korrupció megelőzése

Whistleblowing használata

Függetlenség és összeférhetetlenség kezelése

Megfelelő javadalmazási politika kialakítása

Hogyan segítünk Önnek átlátni és alkalmazni a szabályrendszereket?

Testre szabott megoldásokkal

Első lépésben megvizsgáljuk és megértjük az Ön vállalatának működését. Feltérképezzük, hogy a cégnek a különféle complience területeken mire van szüksége, és tanácsadásunkat ehhez igazítjuk.

Tapasztalattal

Csapatunk évek óta segíti a vállalkozásokat compliance rendszerek kidolgozásával, a szabályozó hatóságok előtti képviselettel, peres ügyek vitelével. Közreműködünk belső ellenőrzésekben, belső képzések lebonyolításában. Ügyfeleink bármely olyan kérdésben számíthatnak ránk, amely megfontolt és higgadt jogi értékelést igényel a megfeleltetés kapcsán.

Szakértelemmel

Csapatunk a szabályozás minden területén segíti az Ön vállalkozását. Szakértőink kiemelt tapasztalattal bírnak többek között a versenyjog, az adatvédelem, a fogyasztóvédelem, a visszaélés-bejelentési rendszerek és a bejelentő védelem területén.

Teljes körű ESG csomag

Velünk egyszerre rendezheti az összes ESG kihívást, legyen szó fenntarthatósági célú átvilágítás elvégzéséről (beleértve az ellátási lánc résztvevőinek átvilágítását), ESG stratégia kialakításáról, a korrekciós intézkedések megállapításáról vagy fenntarthatósági jelentés elkészítéséről.

Csapatunk szakmai tapasztalata kapcsolódik az ESG mindhárom pilléréhez, a hulladékgazdálkodástól és körforgásos gazdaságra való átállástól kezdve a munkavédelmen és esélyegyenlőségen át egészen az etikai kódexek kidolgozásáig vagy a tisztességes üzleti működés támogatásáig.

Dr. Belényi Andrea

partner

„Az ESG követelmények hatálya alá tartozó vállalatoknak óriási kihívást jelent, hogy hogyan lehet beépíteni a mindennapi vállalati működésükbe a különböző ESG szempontokat. Ügyfeleinket folyamatosan segítjük a megfelelésben.”

Dr. Varga János Tamás

irodavezető partner

„A felelős vállalatirányítás az etikus és jogszabálykövető működés alapja, a compliance alappillére. Egy tudatos vállalati kultúra lehet az a „habarcs”, amely az ESG mindhárom pillérét összetartja, és ezzel szavatolja a sikeres üzleti működést.”

Színes hírek

A Parlament elfogadta az ESG törvényt! Szakmai cikkünkből tájékozódhat arról, hogy milyen kötelezettségekkel jár mindez a vállalkozások számára.
Készül az az uniós irányelv, amely valószínűleg felbolygatja majd az üzleti világot. A tervezett szabályozás célja az emberi jogok nagyobb hangsúlya és a negatív környezeti hatások csökkentése az üzleti kapcsolatokban is.
Mostani Podcastunkban a céges visszaélés-bejelentési rendszerek kihívásairól kérdezi Menyhárd Attila Belényi Andreát és Csernus Zoltánt. Andrea, aki számos vállalatnak segített már saját bejelentési rendszerének létrehozásában, beszél arról...
Május 25-én megtudhatjuk, hogy az év compliance kihívása milyen új feladatokkal és erőpróbákkal jár.
Sok vállalat csak állítja, hogy tesz valamit a környezetért, a munkatársaiért vagy az etikus üzleti működésért, de amit tesznek, az inkább a vállalat üzleti érdekeit szolgálja.
A Chambers oldalain idén újra találkozhatunk adatvédelmi szakértőnk, Várady Endre nevével, aki a rangos cég adatvédelmi útmutatójának magyar vonatkozású fejezetét írta.
A One Trust amerikai megfelelési szoftvercég neve biztosan ismerősen cseng azok fülének, akik adatvédelemmel foglalkoznak. Tőlük érkezett a felkérés irodánk felé, hogy készítsük el a munkavállalói adatvédelemről szóló kiadványuk, az „Employment Note” magyar fejezetét.
Adatvédelmi csapatunk az évek során szerzett díjak és sikerek után most abban a megtiszteltetésben részesült, hogy részt vett a rangos Lexology kiadvány, a „Getting the Deal Through 2022” adatvédelmi fejezetének (Data Protection and Privacy) megalkotásában.
Ez nagy elismerés irodánk compliance csapatának, hiszen a TRACE, a vesztegetés elleni compliance megoldások globális vezetője, csak olyan irodákat választ partneréül, akik kivételes tapasztalattal és ismeretekkel rendelkeznek a vesztegetés elleni jogszabályok és az ehhez kapcsolódó megfelelési kérdések terén.
A Chambers jogi irodákat rangsoroló kiadványait jól ismerjük, hiszen irodánkat minden évben a legjobb irodák között mutatják be. Most viszont nem rólunk írtak, hanem mi írtunk a magyar adatvédelemi helyzetről a Chambers egy másik, adatvédelemi témában eligazító útmutatójába.
A TRACE páratlan globális erőforrásokat (útmutatókat, vesztegetés elleni irányelveket, kockázatértékelési eszközöket), testre szabható képzési platformot és átvilágítási támogatást nyújt, elsősorban a Fortune 500 világszerte működő, minden iparágat képviselő vállalatainak.
Az Európai Unió Bírósága a Schrems II ügyben 2020. július 16-án, hét éves huzavona után meghozta az ítéletét, amely egyrészt kérdésessé teszi az USA-ba történő adattovábbításokat, másrészt nagyon elbonyolítja az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli, harmadik országba történő adattovábbítást.
Irodánk másodszorra nyerte el a neves Wolters Kluwer jogászdíjat adatvédelmi kategóriában. A Wolters Kluwer munkatársai ebből az alkalomból interjút készítettek a győztes csapattal két tagjával, Belényi Andreával és Várady Endrével, akik...
Adatvédelmi csapatunk vezetője, Belényi Andrea, a Hatoscsatorna televízió Feketén-Fehéren c. műsorának vendége volt. A beszélgetés a személyes adatok védelméről, a GDPR egészségügyi vonatkozásairól, a betegek személyes adatokkal kapcsolatos jogairól, és az adatvédelem további fontos kérdéseiről folyt.
Megvédtük az „Év adatvédelmi csapata” címet! A Wolters Kluwer egy ünnepélyes díjátadó keretében ismét odaítélte a díjakat a legjobb jogászoknak, és irodánk ismét elhozta a neves jogászdíjat adatvédelem kategóriában.
A Trend FM a Wolters Kluver jogászdíj elnyerésének apropóján interjút készített Varga János Tamással, irodavezető jogászunkkal, az Adatsólyom online GDPR megfelelést segítő szoftver szellemi atyjával.
Ügyfélközpontúság, innováció és példaértékűség. Ez a három érték, amelynek alapján a Wolters Kluwer november 30-án a legjobb jogászoknak odaítélte a díjakat.
A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény tilt minden olyan cselekményt, amely a verseny kizárására vagy korlátozására irányul, vagy azt eredményezi.

Friss hírek az ESG területéről!

2023. Október 4.
Készül az az uniós irányelv, amely valószínűleg felbolygatja majd az üzleti világot. A tervezett szabályozás célja az emberi jogok nagyobb hangsúlya és a negatív környezeti hatások csökkentése az üzleti kapcsolatokban is.

ESG buktatói és a „greenwashing”

2023. Október 4.
Sok vállalat csak állítja, hogy tesz valamit a környezetért, a munkatársaiért vagy az etikus üzleti működésért, de amit tesznek, az inkább a vállalat üzleti érdekeit szolgálja.

Belényi Andrea és Csernus Zoltán előadása a WHISTLEBLOWING szabályozásról a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara HR klubjában

Május 25-én megtudhatjuk, hogy az év compliance kihívása milyen új feladatokkal és erőpróbákkal jár.

Mire figyeljünk a Whistleblowing rendszer kiépítésénél?

Mostani Podcastunkban a céges visszaélés-bejelentési rendszerek kihívásairól kérdezi Menyhárd Attila Belényi Andreát és Csernus Zoltánt. Andrea, aki számos vállalatnak segített már saját bejelentési rendszerének létrehozásában, beszél arról, hogy miért jó ez az új szabályozás, milyen nehézségei vannak a bevezetésnek, és mi az, amire mindenképpen oda kell figyelni a rendszer kiépítésénél.

A VJT & Partners szakértői az M&A ügyletek során előforduló kartellekről

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény tilt minden olyan cselekményt, amely a verseny kizárására vagy korlátozására irányul, vagy azt eredményezi. Ez a tilalom vonatkozik azon magatartásokra is, amikor a piaci szereplők működésükkel összefüggő információkat osztanak meg egymással.

Már két éve mi vagyunk a TRACE magyarországi partnere!

Ez nagy elismerés irodánk compliance csapatának, hiszen a TRACE, a vesztegetés elleni compliance megoldások globális vezetője, csak olyan irodákat választ partneréül, akik kivételes tapasztalattal és ismeretekkel rendelkeznek a vesztegetés elleni jogszabályok és az ehhez kapcsolódó megfelelési kérdések terén.

A TRACE, a vesztegetés elleni compliance megoldások globális vezetője, a VJT & Partners-t választotta magyarországi partneréül

A TRACE páratlan globális erőforrásokat (útmutatókat, vesztegetés elleni irányelveket, kockázatértékelési eszközöket), testre szabható képzési platformot és átvilágítási támogatást nyújt, elsősorban a Fortune 500 világszerte működő, minden iparágat képviselő vállalatainak.

Chambers Data Protection & Privacy – ismét mi írtuk a magyarországi fejezetet!

A Chambers oldalain idén újra találkozhatunk adatvédelmi szakértőnk, Várady Endre nevével, aki a rangos cég adatvédelmi útmutatójának magyar vonatkozású fejezetét írta. Az útmutatóban minden benne van, amit Magyarországon az adatvédelemről tudni érdemes, legyen szó adatbiztonságról, adatkezelésről, adattovábbításról, adatlokalizációról, és még sorolhatnánk.

Ha adatvédelem, akkor VJT!

A One Trust amerikai megfelelési szoftvercég neve biztosan ismerősen cseng azok fülének, akik adatvédelemmel foglalkoznak. Tőlük érkezett a felkérés irodánk felé, hogy készítsük el a munkavállalói adatvédelemről szóló kiadványuk, az „Employment Note” magyar fejezetét.

Újabb elismerés az adatvédelemben

Adatvédelmi csapatunk az évek során szerzett díjak és sikerek után most abban a megtiszteltetésben részesült, hogy részt vett a rangos Lexology kiadvány, a „Getting the Deal Through 2022” adatvédelmi fejezetének (Data Protection and Privacy) megalkotásában.

Irodánk adatvédelmi csapata írta a Chambers Data Protection & Privacy útmutatójának Magyarországról szóló fejezetét

A Chambers jogi irodákat rangsoroló kiadványait jól ismerjük, hiszen irodánkat minden évben a legjobb irodák között mutatják be. Most viszont nem rólunk írtak, hanem mi írtunk a magyar adatvédelemi helyzetről a Chambers egy másik, adatvédelemi témában eligazító útmutatójába.

Mire jó GDPR?

Adatvédelmi csapatunk vezetője, Belényi Andrea, a Hatoscsatorna televízió Feketén-Fehéren c. műsorának vendége volt. A beszélgetés a személyes adatok védelméről, a GDPR egészségügyi vonatkozásairól, a betegek személyes adatokkal kapcsolatos jogairól, és az adatvédelem további fontos kérdéseiről folyt.

Július 16-tól szigorú szabályok a nemzetközi adattovábbítások terén

Az Európai Unió Bírósága a Schrems II ügyben 2020. július 16-án, hét éves huzavona után meghozta az ítéletét, amely egyrészt kérdésessé teszi az USA-ba történő adattovábbításokat, másrészt nagyon elbonyolítja az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli, harmadik országba történő adattovábbítást.

Másodszorra is miénk a jogászdíj!

Megvédtük az „Év adatvédelmi csapata” címet! A Wolters Kluwer egy ünnepélyes díjátadó keretében ismét odaítélte a díjakat a legjobb jogászoknak, és irodánk ismét elhozta a neves jogászdíjat adatvédelem kategóriában.

„Ha élőerővel nem lehet győzni, akkor kell egy jó szoftver”

A Trend FM a Wolters Kluver jogászdíj elnyerésének apropóján interjút készített Varga János Tamással, irodavezető jogászunkkal, az Adatsólyom online GDPR megfelelést segítő szoftver szellemi atyjával.

„Várakozásunk egyértelmű volt, azért jöttünk, hogy hazavigyük a díjat!”

Irodánk másodszorra nyerte el a neves Wolters Kluwer jogászdíjat adatvédelmi kategóriában. A Wolters Kluwer munkatársai ebből az alkalomból interjút készítettek a győztes csapattal két tagjával, Belényi Andreával és Várady Endrével, akik immár mint címvédők nyilatkoztak az előkészületekről, a megmérettetésről és arról, hogy milyen érzés volt átvenni a díjat.

Az év adatvédelmi csapata 2018-ban

Ügyfélközpontúság, innováció és példaértékűség. Ez a három érték, amelynek alapján a Wolters Kluwer november 30-án a legjobb jogászoknak odaítélte a díjakat. Adatvédelmi csapatunk az Adatsólyom GDPR megfelelést segítő szoftver jogi tartalmának kidolgozásával nyerte el a neves jogászdíjat.