Legal 500 EMEA Elite: Pillanatkép 2021 elején a VJT & Partners Ügyvédi Irodáról

Legal 500 EMEA Elite: Pillanatkép 2021 elején a VJT & Partners Ügyvédi Irodáról

Interjú Varga János Tamással

A Legal 500 jogi irodákat értékelő és rangsoroló kiadványai mindig előkelő helyen és elismeréssel említik irodánkat. A VJT & Partners szerepel legújabb, EMEA Elite kiadványukban is, amelyben Európa, Közel-Kelet és Afrika kiemelkedő jogi irodáinak vezetőivel olvashatunk interjút. Irodánkat és jogi környezetét Varga János Tamás mutatja be. Az alábbiakban az interjú összefoglalója olvasható. Az eredeti interjút itt olvashatja el angol nyelven.

Pillanatkép 2021 elején a VJT & Partners Ügyvédi Irodáról

Varga János Tamás a trendekről

A magyar ügyvédi piac három trendje hat erősen irodánkra. Egyrészt javul a befektetői hangulat, és ennek köszönhetően egyre több M&A tranzakcióban veszünk részt. Másodszor, a compliance megbízások száma is növekedésnek indult. Ez az első két trend segít abban, hogy tovább fejlődjünk azokon a területeken, ahol eddig is erősek voltunk. Harmadszor pedig elmondható, hogy az ügyfelek változó elvárásai radikálisan alakítják a budapesti jogi piacot.

az ügyfeleinkről

Az ügyfelek már nem csak jó ügyvédeket akarnak, hanem megbízható tanácsadókat is, akik valóban megértik igényeiket és iparáguk működését. Inkább speciális szaktudással rendelkező szakembereket keresnek, akik egy-egy területen kiemelkedő színvonalú szolgáltatást nyújtanak, és nem olyan ügyvédeket, akik mindenhez értenek. Nagyon felértékelődött a kiemelkedő egyedi szaktudásra épülő, hiteles értékajánlat szerepe. Csak egy hiteles egyedi értékajánlat képes megválaszolni az ügyfelek szokásos kérdését, hogy „miért éppen ezt az irodát válasszam a sok közül?”.

a pandémiáról

Az új helyzet ügyfeleinknél sok adatvédelmi és munkajogi kérdést vetett fel. A tranzakciók terén kezdetben volt egy lelassulás. Számos, akár nagyon előrehaladott állapotban lévő ügylet kútba esett, de 2020 második felében elkezdett újraéledni a tranzakciós piac, és az év utolsó két hónapjában meglehetősen aktív volt. Emellett a hazai M&A terület továbbra is ellátott minket feladatokkal. Mivel a technológia különösen hangsúlyossá vált az elmúlt időszakban, ezen területen jelentősen több munkánk volt. A vírushelyzet sok kereskedelmi jellegű tanácsadói munkát is hozott, és olyan ügyeket, mint például a vis maior helyzetek és a COVID-19 jogszabályok hatása a kereskedelmi bérleti szerződésekre.

a külföldi megbízásokról

Hazánk legfontosabb befektetője Németország, de az amerikai és kínai befektetések is jelentősek. Ezen túl azt is tapasztaltuk, hogy külföldi megbízások jöttek az Egyesült Királyságból, más EU / EGT-országokból, Japánból és más ázsiai országokból.

Az irodánkba a külföldi megbízások vagy közvetlenül a külföldi ügyfelektől vagy nemzetközi ügyvédi irodákon / referáló hálózatokon keresztül érkeznek.

az innovációról

Hiszünk abban, hogy a jövő a jogi megoldások terén is az automatizálásában rejlik. Ez különösen a compliance területre igaz. Az automatizált megoldások jelentősen felgyorsítják a nagyvállalatok ellenőrzési munkáját, és lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások is magas színvonalú jogi szolgáltatást vegyenek igénybe. Ezért dolgozunk együtt a Simplexxy magyar tanácsadó céggel technológiai compliance megoldások fejlesztésén.

a technológiai befektetésekről

A technológiai szektorban Magyarország ideális befektetési célpont és növekvő start-up központ is egyben. Ügyfeleink támaszkodnak technológiai tranzakciós tudásunkra, amely egyesíti a technológiai iparágak mélyreható ismeretét és M&A szakértelmünket. Ügyfeleink magyarországi befektetésekre fókuszáló magyar és régiós kockázatitőke-társaságok, akik globális ambíciókkal rendelkező start-upokat karolnak fel.

a globális platformokról

Az adatvédelmi hatóság (NAIH) ellenőrzési és bírságolási tevékenysége egyre intenzívebb, a közelmúltban az eddigi legmagasabb adatvédelmi pénzbírságot szabta ki, közel 300.000 eurót. A globális platformokat is egyre fokozódó szabályozói ellenőrzéseknek vetik alá. Ügyfeleink sok aktuális gondolkodnivalóval látnak el minket, mint például az internetszolgáltatók felelőssége és algoritmusai, valamint a videómegosztó platformokra vonatkozó új szabályozások. Az eddigi hagyományos GDPR munkák mellett a kiberbiztonság is egyre inkább előtérbe kerül. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is megkezdte a kulcsfontosságú globális platformok ellenőrzését, és ez az intézkedése rekordbírságokat eredményezett. Az adatvédelem mellett tehát a digitális fogyasztóvédelem is nagyon aktuális téma lett Magyarországon, és az irodánkban is.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest