A taxizásról jogász szemmel

– Dr. Vezse Eszter előadása nyomán –

Mi történik, ha beülünk egy taxitársaság taxijába? Egyrészt, valószínűleg eljutunk oda, ahova akarunk, másrészt – és erről kevesen tudnak – ezzel a mozdulattal egy szerződést is kötünk a taxitársasággal. Eszter előadását hallgatva sok minden kiderült a taxizásról. Megtudtuk például azt is, hogy a taxisofőrök nem azért kérdezik meg, hogy melyik úton szállítsanak minket, mert nem ismerik elég jól a várost.

Már nagyapáink is élvezhették a taxik nyújtotta kényelmet. Budapesten 1913 óta működik taxitársaság: az első szállítók az Autótaxi sofőrjei voltak, akik Marta típusú fekete gépkocsikon fuvarozták az utasokat. Az utasoknak felárat kellett fizetniük, ha többen ültek be egy autóba, és az éjszakai fuvar szintén feláras volt. Magyarországról indult világhódító útjára Drost Tivadar taxi droszt-rendszere is. Ez abból állt, hogy a taxiállomásokra egy telefont helyeztek ki, amelynek segítségével (elsőként a világon Budapesten) telefonon lehetett taxit rendelni.

A taxizás azóta nagy karriert futott be. Tavaly januárban még körülbelül kilencezren taxiztak Magyarországon, bár ez a szám a járványhelyzet miatt most biztosan alacsonyabb. Napjainkban kormányrendelet mondja ki, hogy ki lehet taxisofőr, és Budapesten részletes taxisrendelet is szabályozza a taxik működését.

A kormányrendelet szerint Magyarországon az lehet taxisofőr, aki már betöltötte a 21. életévét, és elvégzett egy taxisoknak szóló felkészítő tanfolyamot. A rendelet előírja pszichológiai alkalmasság vizsgálatát, és külön szabályok vonatkoznak a jogszabályokat be nem tartó taxis „hiénákra” is.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzat rendelete szabályozza a fővárosi taxizás feltételeit. A városon belül a díjak egységesek, függetlenül attól, hogy a taxi egy taxitársasághoz tartozik, vagy a sofőr egyéni taxisként működik. A fekete Marta típusú autó már a múlté. 2013 óta minden taxi kötelezően sárga színű, nem lehet 10 évesnél idősebb, és légkondival kell szolgálnia az utasok kényelmét. A taxik felszereléséhez hozzátartozik a taxi-jelző is, amely az autó tetején mutatja vagy a taxi-feliratot, vagy a taxitársaság cégjelzését. Ezen túl pontosan meg van határozva az is, hogy a taxikon hol lehet reklámot elhelyezni, és természetesen minden taxiban jól látható helyen ott kell lennie az utasok jogairól szóló leírásnak is.

Ha beülünk egy taxiba, vagy akár csak megrendeljük az autót, szerződést kötünk a taxitársasággal. Álljon itt most néhány érdekesség arról, hogy mit várhatunk el ezzel kapcsolatban, és mire is szerződünk azzal, ha igénybe vesszük ezt a szolgáltatást. Ha esetleg üzleti ügyben telefonálunk az autóban, nem kell aggódnunk, mert a taxisofőr köteles megőrizni az üzleti és magántitkokat. Ha éppen nem telefonálunk, a sofőr akkor sem kérdezhet bennünket magánéleti dolgainkról, valamint csak pozitív véleményt nyilváníthat a külsőnkről és azt is csak udvariasan. Sőt, a szerződés szerint, ha a lehetőségek engedik, segítenie kell nekünk az ajtó kinyitásában és becsukásában. És végül ne lepődjünk meg azon, ha a sofőr ismerteti velünk az útvonalat és megkérdezi, hogy arra menjen-e. Ezt nem a bizonytalanság mondatja vele: minden sofőrnek kötelessége, hogy a legrövidebb úton szállítson minket, és ezt az útvonalat az utassal is ismertetnie kell.

Cikk megosztása:

Facebook
Twitter
Pinterest